در صنایع ساختمان سازی پروفیلهای مختلف فلزی وجود دارد که هر کدام کاربردهای بسیار زیادی دارند. البته پروفیلهای فلزی فقط در صنایع ساختمانسازی کاربرد ندارند و در صنایع دیگر هم مورد استفاده قرار میگیرند. اما گفته میشود که بیشترین کاربرد آنها در ساخت و ساز است. یکی از این نمونهها ناودانی است که جزو پرکاربردترین پروفیلهای صنایع ساختمانسازی به شمار میآید. ناودانیها هم فقط در یک نوع تولید نمیشوند و انواع مختلفی از آنها در بازار وجود دارد که هر کدام میتوانند در موارد مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند. ما در این مقاله قصد داریم بیشتر راجع به ناودانیها و تفاوت ناودانی سبک و سنگین صحبت کنیم. پس برای اطلاعات بیشتر، با ادامه این مطلب همراه باشید.
در بالا گفتیم که ناودانیها انواع مختلفی دارند. در واقع میتوان آنها را به سه نوع که استفاده از آنها در صنایع مختلف بسیار رایج است، تقسیمبندی کرد. یعنی ناودانی گالوانیزه، ناودانی استنلس استیل و ناودانی آلومینیومی که هر کدام با توجه به کاربردهایی که دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. این سه نوع ناودانیها در زمره پروفیلهای باز قرار میگیرند که دارای دو بال و یک جان هستند. معمولا شکل اتصال آنها با حروف انگلیسی C و یا U نشان داده میشود. معمولا چنین اشکالی برای استفاده در پروژههای ساختمان بسیار ایدهآل بوده و کاربرد زیادی دارند.
انواع مختلف ناودانیها و کاربرد آنها
معمولا ناودانیها را بر اساس شکل ظاهری که دارند، به اقسام مختلفی دستهبندی میکنند. این دستهبندی بر اساس ضخامت و طول بال انجام میشود. این پروفیلهای پرکاربرد معمولا به عنوان ستون، تیر، قاب، خرپا و پایه در ساختمانسازیها مورد استفاده قرار میگیرند. از ناودانیها همچنین در ترمیم بنای آسیبدیده هم استفاده میشود. بدین شکل که آنها را در نماهایی که آلومینیومی هستند، به عنوان ترمیم بنا، استفاده میکنند. جالب است بدانید که حتی در صنایع دریایی، ماشینهای سنگین و ساخت ماشینآلات هم از ناودانیها مورد استفاده قرار میگیرد و این موضوع فقط به ساختمانسازی ختم نمیشود.
دو روش کلی برای تولید ناودانیها وجود دارد که میتوان به نورد گرم و سرد اشاره کرد. البته در گذشته بیشتر از روش پرسی یا همان نورد سرد برای تولید ناودانیها استفاده میشد. بدین شکل که ورقهای فولادی که قبلا به روش نورد گرم تولید شده بودند، پس از سرد شدن توسط دستگاه پرس به شکل مورد نظر در میآمدند. اما امروزه علاوه بر روش نورد سرد، میتوان به صورت درجا یا فابریک هم ناودانی تولید کرد. بدین شکل که دیگری نیازی نیست دو فرایند مجزا برای تولید ناودانیها انجام بگیرد و میتوان شکل مورد نظر ناودانیها را به روش نورد گرم تولید کرده و پس از سرد شدن، آن را روانه بازار کرد.
انواع ناودانیها بر اساس وزن (تفاوت ناودانی سبک وسنگین)
بدون شک شما هم در مورد ناودانی سنگین و یا سبک شنیدهاید. در بالا به سه نوع ناودانی اشاره کردیم و گفتیم که استفاده از آنها بسیار رایج است. اما جالب است بدانید که میتوانیم به روشهای مختلفی ناودانیها را دستهبندی کنیم. برای مثال، اگر بخواهیم از لحاظ وزنی ناودانیها را تقسیمبندی کنیم، میتوانیم آنها را به دو نوع ناودانی سنگین و ناودانی سبک دستهبندی کنیم. این دو ناودانی هر کدام ویژگی خاص خودشان را دارند که در ادامه تفاوت ناودانی سبک و سنگین را بیشتر بررسی خواهیم کرد.
آشنایی کلی با ناودانی سبک و کاربرد آن
برای مشخص شدن ناودانی سبک و انواع آن، معمول از جدول اشتال میتوان کمک بسیار زیادی گرفت. چرا که جدول اشتال بر اساس یک استاندارد آلمانی تنظیم شده و بهترین روش و ابزار دقیق برای این کار است. چرا که مهندسان و متخصصان از این جدول برای بررسی نوع محصولات استفاده کرده و از آن برای انجام محاسبات دقیقشان استفاده میکنند. استفاده از جدول اشتال سرعت و دقت محاسبات را بالا برده و میتواند کمک بسزایی به مهندسان ساختمان بکند.
حالا با توجه به این توضیحی که به صورت مختصر دادیم، معمولا ناودانیهایی که وزنشان پایینتر از مقداری باشد که در جدول اشتال آمده است، به آنها ناودانی سبک گفته میشود. ناودانی سبک استفاده بسیار زیادی در صنایع دریایی، ساخت چهارچوب، ترمیم بناهای معماری، ساختمانسازی، پایه ماشینآلات و همچنین اسکلت ماشینآلات سنگین دارد. در مورد ناودانی سبک باید بگوییم که بسیاری از کارخانهجات داخل کشورمان این پروفیل را به صورت سبک تولید و روانه بازار میکنند. اما بسیاری از این محصولات تولید کارخانههای روسیه هستند که گاهی اوقات به صورت وارداتی وارد بازار کشورمان میشوند.
آشنایی کلی با ناودانی سنگین و کاربرد آن
در بالا اشاره کردیم که نحوه تشخیص ناودانی سبک مقدار وزن آن است که معمولا کمتر از مقدار تعیین شده در جدول اشتال است. حالا شاید با خودتان چنین تصور کنید که ناودانی سنگین باید وزن بیشتری نسبت به مقداری که جدول اشتال آمده داشته باشد. در صورتی که وزن ناودانی سنگین کاملا برابر با مقداری است که در جدول اشتال وجود دارد. به همین دلیل، ناودانی سنگین بر اساس اندازهها و ارقامی که در جدول اشتال آمده، محاسبه میشود.
ناودانی سنگین هم در کشور خودمان و هم در کارخانههای اروپایی و طبق استاندارد UNP تولید میشود. در واقع این پروفیل شامل دو نوع ناودانی اروپایی و هموزن اروپایی است که در بازار موجود بوده و میتوان آن را تهیه کرد. معمولا از طریق نمره ناودانی در بازار میتوان پی به استاندارد بودن آن برد. مثلا، ناودانی با نمره 80 تا 180 طبق استانداردهای ملی و بینالمللی تولید شده و ناودانی نمره 40 تا 400 هم طبق استاندارد DIN-1026 ساخته شده است. معمولا از این محصول جهت ساخت ستون، تیر و یا خرپا مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین
در بالا اشاره کردیم که وزن ناودانیها روی دستهبندیشان تاثیر بسزایی دارد. در واقع اولین موردی که میتوان بر اساس آن، تفاوت ناودانی سبک و سنگین بیان کرد، وزن آنهاست که این موضوع هم، بر اساس جدول اشتال مشخص شده و محاسبه میگردد. اما تفاوت ناودانی سبک و سنگین فقط به همین مورد ختم نشده و شامل موارد دیگر هم میشود که به شرح ذیل هستند:
- کاربرد ناودانی سبک و سنگین به طور کلی با یکدیگر متفاوت هستند
- کارخانههای تولید ناودانی سبک و سنگین یکسان نبوده و هر کدام از این محصولات در یک کارخانه واحد تولید نمیشوند، بلکه این دو پروفیل، هر کدام در کارخانههای مجزا تولید میگردند
- ناودانی سنگین طبق استاندارد اروپایی DIN EN 1026-1 ساخته شده و این در حالیست که ناودانی سبک طبق استاندارد روسی GOST 8240 تولید میشود
- در جدول اشتال ویژگیهای ناودانی سبک و سنگین یکسان نبوده و دارای تفاوتهای بسیار زیادی هستند
- با توجه به ابعاد مختلف و وزنی که ناودانی سبک و سنگین دارند، قیمت آنها هم با یکدیگر متفاوت است
- ابعاد و اندازههای ناودانی سبک و سنگین با یکدیگر یکسان نیستند و تفاوتهای زیادی دارند
کلام آخر
ما در این مقاله سعی کردیم به طور کلی راجع به مهمترین پروفیلهای پرکاربرد صنایع مختلف، یعنی ناودانیها توضیح بدهیم و در مورد کاربردشان به صورت مجزا صحبت کنیم. همانطور که در این مطلب خواندید ناودانیها انواع مختلفی دارند و از هر کدام در شرایط و کاربردهای متفاوتی استفاده میشود. اما به طور کلی دو دسته از مهمترین ناودانیها بر اساس وزنشان دستهبندی میشوند که ناودانی سبک و سنگین نام دارند. در اینجا به تفاوت ناودانی سبک و سنگین اشاره کردیم و هر کدام را به صورت مجزا برایتان توضیح دادیم. با خواندن این مطلب شما قادر خواهید بود با هر کدام از این پروفیلها به طور کامل آشنا شده و در مورد تفاوتهایشان بیشتر بدانید.