مقالات

6 تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه

تفاوت-ورق-سیاه-و-ورق-گالوانیزه

در این مطلب قصد داریم توضیحاتی در خصوص تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه ارائه دهیم، قبل از هر چیز سعی نمودیم شما را با تعریف ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ویژگی‌ها و کاربرد هر یک از آن‌ها آشنا سازیم. سپس به بررسی تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه می‌پردازیم. تا شما عزیزان در زمان خرید این دو محصول، با دانش کافی بتوانید تصمیم درستی بگیرید و محصول مورد نظر خود را خریداری کنید. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

ورق سیاه چیست؟

به ورق‌هایی که از فولاد طی فرآیند نورد گرم تحت تاثیر دمای بیشتر از 930 درجه سانتی‌گراد، در طی عملیات نورد فشاری ساخته می‌شود، ورق سیاه می‌گویند. در اثر این عملیات انجام شده، ویژگی شکل پذیری این محصولات بهینه می‌گردد. توجه داشته باشید نام دیگر ورق سیاه، ورق فولادی نورد گرم است.

شاید این سوال برای شما مطرح شود که علت نامگذاری این محصولات به ورق سیاه چیست؟ در پاسخ به این سوال خوب است بدانید که سطح بیرونی این محصولات به دلیل وجود اکسیداسیون و زنگ زدگی به رنگ مات تغییر شکل می‌دهد و رنگ براقی ندارد. در نتیجه عبارت ورق سیاه برای این محصولات به‌کار می‌رود.

ورق سیاه

ورق سیاه

در حال حاضر ورق‌های سیاه به‌عنوان عمده ترین تولیدات کارخانجات بزرگ فولادی مطرح هستند. این محصولات دامنه وسیعی دارند و از آن‌ها در صنعت به وفور استفاده می‌شود، ضمن این که دارای ضخامت و ابعاد متفاوتی نیز می‌باشند. در کشور ما ایران ورق‌های St37 و St52 رواج بیشتری دارند و در بازار نیز برای فروش عرضه می‌شوند. مد نظر داشته باشید که آنالیز شیمیایی آن‌ها را می‌توانید در استاندارد DIN 17100 مشاهده کنید. البته این استاندارد از سال 1980 به بعد از اعتبار کافی برخوردار نمی‌باشد و استاندارد BS EN 10025  جایگزین آن شده است.

ابعاد و اندازه در ورق‌های سیاه دامنه گسترده ضخامتی از 1 میلیمتر تا 10 سانتیمتر را در بر گرفته است. مد نظر داشته باشید هر قدر ضخامت افزایش یابد، محصول حالت تختال Slab پیدا می‌کند و فرم پذیری آن کمتر می‌شود. این ورق‌ها در بازار به دو صورت رول و یا شیت با ابعاد تعیین شده به فروش می‌رسند. به طور معمول این شیت ها در ابعاد 6×1.5، 6X2،12X2 ،2X1 و2.5X1.5 برش می‌خورند. شاید با واژه ورق فابریک آشنایی داشته باشید. ورق فابریک به حالتی گفته می‌شود، که ورق در کارخانه با اندازه معینی برش داده می‌شود.

کاربرد ورق سیاه در صنعت چیست؟

بهتر است بدانید که ورق فولادی به تنهایی یک محصول نهایی نمی‌باشند. همچنین از ورق‌های سیاه ساختمانی نیز به طور معمول برای تولید محصولات ثانویه همانند انواع مقاطع فلزی، تیرآهن، پروفیل ساختمانی، تسمه، گاردریل، سایر تجهیزات ترافیکی، ساخت تانک ذخیره، صنعت کشتی سازی و تجهیزات صنعتی و غیره استفاده می‌شود.

توجه داشته باشید که ورق سیاه خیلی خوب گالوانیزه می‌شود. این ویژگی باعث شده تا بتوانیم محصولاتی که از آن حاصل می‌شود را بعد از تولید گالوانیزه کنیم. ببیشترین نیاز ورق سیاه صنایع ایران در داخل کشور عزیزمان ایران تولید می‌شود و فولاد مبارکه اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین واحد تولیدکننده مطرح است.

 

ویژگی‌های ورق سیاه چیست؟

ورق‌های سیاه مانند سایر محصولات فولادی، دارای ویژگی و مشخصات منحصر به فردی هستند. به‌بیان ساده‌تر مواردی از قبیل آنالیز شیمیایی و خواص مکانیکی آن‌ها بر اساس گرید آن‌ها تعیین می‌شود.

ورق گالوانیزه چیست؟

منظور از گالوانیزه کردن فرآیندی است که در آن عمل پوشاندن آهن یا فولاد با یک لایه‌نازک روی انجام می‌شود. این عمل با عبور فولاد از داخل فلز روی ذوب‌ شده با قرار گرفتن در دمای حدود 460 درجه سانتی‌گراد به وقوع می‌پیوندد.

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

در حقیقت ورق گالوانیزه با روی اندود کردن ورق سیاه ایجاد می‌شود. گالوانیزه کردن ورق‌های فولادی با هدف ممانعت از زنگ ‌زدگی و همچنین ایجاد سطح سخت‌تر انجام می‌گردد. از فولاد گالوانیزه برای ساخت محصولاتی مانند وان یاسطل که نیاز به قابلیت خم‌کاری بالا است، استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از ورق گالوانیزه

از ویژگی‌ها و مزایای ورق گالوانیزه می‌توان به اختصار به موارد زیر اشاره کرد. این موارد عبارتند از:

  • ماندگاری بالا و طول عمر طولانی
  • هزینه کمتر
  • سختی
  • بازرسی ساده و آسان
  • سادگی در زمان تمیز کردن
  • تطبیق‌پذیری و قابلیت اطمینان بالا
  • صرفه‌جویی در منابع

تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه چیست؟

ورق سیاه با ورق گالوانیزه دارای تفاوت‌هایی است که در ادامه این مطلب به اختصار تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه بیان شده است.

تفاوت-ورق-سیاه-و-ورق-گالوانیزه

تفاوت-ورق-سیاه-و-ورق-گالوانیزه

1.تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه در جوش پذیری

ورق سیاه لایه روی ندارد در نتیجه از جوش‌پذیری بالاتری برخورردار است و فرایند جوشکاری روی آن به‌راحتی انجام می‌شود.

اما این در حالی است که جوشکاری با ورق گالوانیزه آسان نیست. زیرا رد زمان جوشکاری ورق گالوانیزه، لایه‌ روی ذوب می‌شود و این احتمال وجود دارد که استنشاق آن با علایم بیماری آنفولانزا همراه باشد. به‌بیان ساده‌تر ورق گالوانیزه دارای جوش‌پذیری پایینی است.

2.مقاومت در برابر زنگ‌زدگی

دمای نهایی در فرآیند نورد گرم 800 الی 900 درجه سانتی‌ گراد می‌باشد. همان طور که می‌دانید خنک شدن ورق سیاه در هوای آزاد انجام می‌شود، در نتیجه به علت بالا بودن دما، سطح فولاد حاصل از عملیات نورد گرم به تولید یک لایه ورق اکسیداسیون منجر می‌شود، در نتیجه از مقاومت خوبی در برابر زنگ‌زدگی بهره‌مند است و می‌توان آن را در هوای آزاد انبار نمود.

ورق گالوانیزه از مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ‌زدگی برخوردار است. درواقع استحکام روی سبب شده تا، ورق گالوانیزه را به سطح پوششی بسیار خوبی مبدل سازد. ضمن این که، روی نسبت به فلزات دیگر از زنگ زدگی کندی برخوردار می‌باشد که ویژگی خوبی است. به‌طور کلی ورق گالوانیزه در مقابل شرایط آب و هوایی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد. مقاومت آن سبب شده تا در مناطق با آب و هوای مرطوب مورد استقبال قرار گیرد.

3.مقایسه استحکام در ورق سیاه و ورق گالوانیزه

ورق سیاه استحکام کششی بالایی در خدود 47 کیلوگرم بر میلی‌متر مربع و استحکام خمشی 31 کیلوگرم بر میلی‌متر مربع را دارا است. این خاصیت باعث شده تا در برابر نیروهای قوی به خوبی عمل کند.

ورق گالوانیزه از استحکام خمشی استاندارد 48 تا 56 کیلوگرم بر میلی‌متر مربع و استحکام کششی استاندارد 52 تا 61 کیلوگرم بر میلی‌متر مربع بهره‌مند می‌باشد.

به‌بیان دیگر ورق گالوانیزه دارای استحکام خمشی و کششی بیشتری نسبت به ورق سیاه است. یعنی ورق گالوانیزه در مقایسه با ورق سیاه سخت‌تر است.

4.تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه براساس وزن

وزن ورق سیاه تقریبا در حدود 12 تا 36 کیلوگرم بر مترمربع می‌باشد در حالی که ورق گالوانیزه بر اساس ضخامت وزنی حدود 3 تا 34 کیلوگرم بر مترمربع دارد.

پس وزن ورق گالوانیزه کمتر از ورق سیاه است. علت آن این است که لایه روی دارای وزن حجمی کمتری نسبت به آهن می‌باشد.

5.تفاوت ورق سیاه با ورق گالوانیزه براساس قیمت

ورق سیاه قیمت کمتری نسبت به ورق گالوانیزه دارد. چون کارهای کمتری بر روی آن انجام شده است. در حالی که ورق گالوانیزه گران‌تر است زیرا عملیات بیشتری بر روی آن صورت گرفته است.

6.صرفه اقتصادی و تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه از مقاومت خوبی در برابر رطوبت برخوردار است؛ ولی در صورتی که لایه روی آن دچار صدمه شود و خراش عمیقی بردارد، کم کم فولاد زیرین اکسید می‌شود. بر این اساس، ورق گالوانیزه برای استفاده طولانی‌ مدت بسیار مناسب و مقرون به‌صرفه می‌باشد.

بیشتر بخوانید : قیمت ورق سیاه

بیشتر بخوانید: قیمت ورق گالوانیزه

جمع بندی

در این مطلب سعی کردیم شما را با تفاوت‌های ورق سیاه و ورق گالوانیزه آشنا کنیم. مدنظر داشته باشید که به طور خلاصه ورق سیاه دارای ویژگی هایی مانند هزینه کم، وزن پایین و جوش‌پذیری بهتر هستند؛ در حالی که ورق گالوانیزه از ویژگی‌هایی مانند کاربرد گسترده، استحکام و دوام بالا بهره‌مند است. در صورتی که سوالات بیشتری در این خصوص دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در واحد فروش در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.