قبل از هر چیز قصد داریم شما را با واژه گالوانیزه در صنعت آشنا سازیم. سپس به بررسی تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم بپردازیم. خوب است بدانید که در صنایع خودروسازی برای ساخت بدنه ماشین آلات و اتومبیل، ورقهای فولادی بکار می روند. پس مقاومت این ورقها در مقابل عواملی مانند خورده شدن و صدمه دیدن بسیار اهمیت دارد. بدین منظور از لایه محافظ فلز روی به منظور ممانعت از خورده شدن ورق استفاده میشود.
در صنعت به این ورقها، ورق گالوانیزه میگویند. روش گالوانیزاسیون ورق گالوانیزه به دو شکل سرد و گرم انجام میشود. خوب است بدانید که ورق گالوانیزه سرد و گرم، تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. در ادامه این مطلب به بحث و بررسی این تفاوتها خواهیم پرداخت.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر روش ساخت
بر خلاف روش گالوانیزه سرد در روش گالوانیزه کردن گرم، نحوه پوششدهی پیچیده است. در این روش بایستی از میکسرهای با قدرت بالا و دستگاههای بهروز و پیشرفته استفاده کرد.
در روش گالوانیزاسیون گرم، برای اعمال پوشش، از یک حمام روی استفاده میکنند. از این طریق ورق در حمام غوطهور میگردد. بعد از این که پوشش “روی” بر روی ورق نشست، زمان سرد شدن آن و چسبیدن پوشش به سطح فرا رسیده است. توجه داشته باشید که در این روش، کنترل شرایط سرد شدن بسیار حایز اهمیت است.
در روش گالوانیزه سرد یا الکتروگالوانیزاسیون، از طریق اسپری الکترولیتی از آب و نمک روی یا محلول اسیدی و نمک روی پوشش قرار میگیرد. تفاوت فرآیند در دو روش ذکر شده، موجب کاهش مواد مصرفی در روش سرد نسبت به روش گرم شده است. به طوری که دیگر نیازی به دستگاههای پیچیده و مدرن وجود ندارد. در نتیجه هدر رفت مواد اولیه نیز کمتر میشود.
از طرف دیگر، این تفاوتها بر شدت چسبندگی پوشش نیز اثر دارد. به بیان دیگر، پوشش ورق گالوانیزه سرد به فلز مادر وابسته نیست و راحتتر از نوع گالوانیزه گرم، عمل جداسازی انجام میشود.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر شکل ظاهری و سطح
ورق گالوانيزه سرد، از نظر شکل ظاهری، درخشنده و براق است؛ ولی گالوانیزه گرم، از نظر شکل ظاهری مات و کدر است. در صورتی که شکل ظاهری برای شما اهمیت دارد، ورق گالوانیزه سرد انتخاب مناسبتری است.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر ضخامت
پوششهای سرد در مقایسه با پوشش گرم، دارای ضخامت بسیار کمتری هستند. پوشش ورق گالوانیزه سرد نهایت ۲۵ میکرون است و بسیار نازک میباشد. در در حالی که جهت تولید ورقهای گالوانیزه با ضخامت پوشش بالاتر، از روش غوطهوری استفاده میشود.
در اصل هرچه ضخامت بیشتر باشد، مقاومت به خوردگی بهتر خواهد بود. در هر دو روش ذکر شده امکان کنترل ضخامت وجود دارد. مد نظر داشته باشید که مطابق با استانداردها، ضخامت پوشش سرد از ۲۵ میکرون نباید بیشتر باشد.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر خواص شیمیایی
در محل اتصال پوشش گرم و ورق واکنشهای شیمیایی خاصی انجام میشود. در برابر واکنش الکتروشیمیایی به وقوع پیوسته در گالوانیزه گرم، در روش سرد تنها یک واکنش فیزیکی رخ میدهد. ترکیب شیمیایی که در این ناحیه انجام میشود، حتی بعد از خراشیدگی و آسیب دیدگی پوشش، از این توانایی برخوردار است که از فلز مادر حفاظت کند. در حالی که در پوشش سرد این ویژگی ضعیف است.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر کاربرد
در روش گالوانیزاسیون گرم، به دلیل نفوذ “روی” به پوشش، با افزایش مقاومت به خوردگی روبرو هستیم. علاوه بر آن، در این روش ضخامت پوشش بیشتر از گالوانیزه سرد است.
بر این اساس، ورق گالوانیزه گرم دارای مقاومت بیشتری در مقابل خوردگی و زنگ زدن است؛ در نتیجه در محیطهای باز و مکانهایی که بیشتر در معرض رطوبت و اکسیژن هستند، از این نوع ورق استفاده میشود.
کاربرد ورق گالوانیزه در مکانهایی به شرح زیر است:
- دکلهای فشار قوی برق
- گاردریل جادهها
- تیرهای چراغ برق
- دکلهای مخابراتی
- لولههای آب که دارای ضخامت زیاد هستند
توصیه ما به شما این است که در محیطهای باز و مکانهایی که بیشتر در معرض خوردگی قرار دارند، از ورق گالوانیزه گرم استفاده نمایید.
مد نظر داشته باشید که از ورق گالوانیزه سرد بیشتر در محلهایی که میزان خوردگی کمتر است، استفاده میشود. کاربرد این ورق گالوانیزه در مکانهایی به شرح زیر است:
- تولید محصولات بهداشتی
- صنعت ساخت پیچ و مهره
- صنایع قطعات خودرو
- تولید لولههای با ضخامت کم
بیشتر بخوانید : ورق گالوانیزه شیروانی
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از نظر دوام و ماندگاری
در روش گرم، ضخامت و میزان چسبندگی پوشش باعث افزایش مقاومت به خوردگی ورق و طول عمر آن میگردد. ضمن این که ورقهای فولادی گالوانیزه گرم از مقاومت سایشی بهتری نسبت به روش آبکاری سرد برخوردار هستند. در نتیجه، استفاده از ورقهای گالوانیزه گرم برای محیطهای باز بهتر است.
تفاوت از نظر پتانسیل آلایندگی
بخش وسیعی از آلایندههای گالوانیزه متشکل از باطلههای حاصل از اسید شویی است. در کل ورق گالوانیزه گرم دارای آلایندههای بسیار کمتری است. در حالی که آلایندههای گالوانیزه سرد از قسمتهایی از زباله های به دست آمده از آبکاری، اسیدشویی و زبالههای مایع تشکیل شده است. در نتیجه گالوانیزه گرم، گزینه بهتری در مقایسه با گالوانیزه سرد میباشد.
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم تفاوت از نظر شرایط فنی
در ساخت ورق گالوانیزه گرم، ابتدا فلز پایه چربی زدایی میشود و بر روی آن فرایندهایی مانند اسید شویی، خشک شدن و غوطه ور شدن در روی انجام میشود. در انتها نیز آن را خنک میکنند. در حالی که در تولید ورق گالوانیزه سرد فرایندی تحت عنوان الکترولیز محلول نمک روی انجام می پذیرد و در این روش، ته نشین شدن فلز روی بر سطح فلز پایه قرار گرفته در آند، انجام میشود.
فلز پایه قبل از این که در فرایند الکترولیز در قسمت آند قرار گیرد، تحت فرایندهای چربی زدایی و اسید شویی قرار گرفته خواهد شد.
جمع بندی
ورق گالوانیزه از موارد مصرفی پرکاربرد در صنعت است که در صنایع بزرگ و کوچک به وفور از آن استفاده میشود. در نتیجه شناخت انواع گالوانیزه گرم و سرد و تفاوت آنها، نقش مهمی در انتخاب و استفاده از ورقهای گالوانیزه دارا است. تنها در این صورت شما میتوانید انتخاب درستی داشته باشید. پس در صورتی که میخواهید از ورق گالوانیزه استفاده کنید، بهتر است تفاوت میان گالوانیزه گرم و سرد را بدانید تا دقیقا آنچه را که نیاز دارید، بر این اساس انتخاب نمایید. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.