مقالات

جلوگیری از شکستن میلگرد

شکستن میلگرد

شکستن میلگرد; در حال حاضر به‌دلیل افزایش ساخت و ساز و پیشرفت ساختمان‌ سازی، نیاز به ابزار مستحکم و مقاومی وجود دارد که در این میان می‌توان به میلگرد اشاره کرد. نقش میلگرد در بتن به منظور داشتن ساختمانی مقاوم غیر قابل انکار است. در حقیقت از این محصول فولادی به منظور تقویت بتن در ساختمان سازی استفاده می‌گردد. در این مطلب سعی شده است شما را با کاربرد میلگرد و روش‌هایی برای جلوگیری از شکستن میلگرد آشنا سازیم. برای شناخت میلگرد این مطلب را تا انتها مطالعه فرمایید.

 

میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟

در اصل بیشتر نوعی میله فولادی می‌باشد که در سایزهای مختلفی ساخته می‌شود و از آن برای بتن‌ ریزی استفاده می‌کنند. امروزه در ساختمان سازی از بتن به منظور استحکام بنا استفاده می‌گردد. درست است که بتن از مقاومت بالایی در مقابل نیروهای وارده برخوردار است و به‌منظور خرد کردن این ماده به نیروی فشاری فوق العاده‌­ای احتیاج داریم، ولی این به‌تنهایی کافی نیست و یک نقطه ضعف نیز وجود دارد.

بتن از توان و مقاومت بالا در مقابل نیروهای کششی و چرخشی برخوردار نیست، در نتیجه نقش میلگرد در اینجا حایز اهمیت است. در واقع میلگرد قادر است از سازه ‌ها در برابر نیروهای کششی محافظت نماید.  خصوصا در شرایطی مانند زمین لرزه اهمیت این محصول فولادی پررنگ‌تر از قبل می‌شود و مانع ترک خوردن و شکستن بتن خواهد شد.

این ویژگی ایمنی ساختمان‌های ساخته شده با میلگرد را بیان می‌کند و برای ساکنین امنیت را به‌همراه دارد.

حال که با اهمیت میلگرد در ساختمان آشنا شدید، باید بدانید که چگونه از شکستن میلگرد جلوگیری کنید. قبل از هر چیز باید مهم‌ترین دلائل شکستن میلگرد را بدانید.

مهم‌ترین دلائل شکستن میلگرد را بشناسید!

میلگردها مطابق با استانداردهای ویژه ساخته می‌شوند؛ این استانداردها به شرح زیر است:

  1. میلگرد  A1
  2. میلگرد  A2
  3. میلگرد  A3

میلگرد A1 همان میلگرد ساده است؛ ولی میلگردهای A2 و A3 در گروه انواع میلگرد آجدار قرار گرفته‌اند و از نظر عملکرد با یکدیگر تفاوت دارند. مد نظر داشته باشید که هر قدر میلگرد میزان کربن بالاتری داشته باشد، شکننده‌تر است. در حقیقت، با افزایش میزان کربن، امکان تغییر ساختار میلگرد در حین جوشکاری و حرارت‌دهی بیشتر می‌شود و در نتیجه به کاهش مقاومت میلگرد منجر خواهد شد.

بیشتر بخوانید : خرید میلگرد

چه عواملی باعث شکستن میلگرد در زمان خم شدن می‌شوند؟

بکارگیری میلگردی با گرید نامناسب

به‌طور معمول میلگردهای A2  برای خم کردن در سازه‌های بتنی استفاده می‌شوند. این نوع میلگرد دارای میزان کربن کمتری است در نتیجه از انعطا‌ف‌پذیری بیشتری برخوردار است. به منظور انتخاب بهترین میلگرد، بایستی عواملی مانند میزان مقاومت مورد نیاز و نقشه آرماتوربندی را در نظر بگیرید.

 

گرم کردن و حرارت دادن میلگرد

خم کردن میلگرد منجر به کاهش استحکام میلگرد در محل خم شده و حرارت دادن باعث تشدید این موضوع می‌گردد. در حین انجام عملیات حرارتی، تغییر ساختار شیمیایی میلگرد انجام می‌پذیرد. در نتیجه حرارت دادن و خم کردن میلگرد در صورتی که به‌دفعات انجام شود، به افزایش احتمال شکستن میلگرد می‌انجامد.

بکارگیری میلگرد ساخته شده از طریق روش نورد سرد

در روش نورد سرد، عمل سرد کردن شمش حرارت داده‌ شده در دمایی پایین تر از دمای تبلور انجام می‌شود. این عمل منجر به فروپاشی ساختار مولکولی شمش فولادی می‌گردد. این عامل سبب کاهش قابلیت خمش میلگرد خواهد شد؛ در نتیجه در صورتی که میلگردها با روش نورد سرد ایجاد شده باشند، دارای مقاومت کمتری هستند و در مقابل حوادثی مانند زلزله خسارت بیشتری خواهند دید. ولی در روش نورد گرم، عمل افزایش مقاومت میلگرد و شکل‌پذیری آن صورت می‌پذیرد.

بکارگیری میلگرد زنگ‌زده

برای ساخت بتن مسلح اصولا از میلگردهای ساخته‌شده از جنس فولاد کربنی استفاده می‌کنند. خوب است بدانید که میلگردهای فولاد کربنی بیشتر دچار زنگ‌زدگی می‌شوند. زنگ زدگی میلگرد، تغییر ساختار مولکولی و کاهش قدرت انعطاف پذیری میلگرد را به‌همراه دارد.

خم کردن بیش از زاویه مقرر

میزان خم کردن میلگرد مطابق با نقش و موارد استفاده و کاربرد آن، مشخص می‌شود. مد نظر داشته باشید که کاهش زاویه و خم کردن بیشتر میلگردها، منجر به شکسته شدن میلگرد و کاهش مقاومت آن خواهد شد.

شکستن میلگردها

شکستن میلگردها

عدم نداشتن ابزار مخصوص و میز کار مناسب

برای خم و برش‌کاری میلگرد باید از ابزار مخصوص و میز کار مناسب استفاده کرد. در صورت نبود این لوازم و میز کار، ممکن است اپراتور خسته شود و نتواند خم کردن میلگرد را در زاویه مناسب انجام دهد. در واقع اصول کار این است که بر روی میز کار، صفحه خم کن میلگرد نصب گردد که بر روی خود دارای چند پین است؛ نقش این پین‌ها ممانعت از پیچیده شدن میلگرد در زمان خم کردن آن است.

از روش‌های ذکر شده زیر می‌توانید برای ممانعت از زنگ زدگی میلگرد استفاده کنید:

  • بر روی میلگرد پوشش کافی ایجاد کنید.
  • ممانعت از نفوذ رطوبت به سطح میلگرد
  • در شرایطی که سطح فولاد با جو در تماس باشد؛ زنگ زدگی میلگرد به وقوع می‌پیوندد؛ در نتیجه با از بین رفتن محیط قلیایی از طریق کربوناسیون می‌توانید با زنگ زدگی میلگرد مقابله کنید.
  • درز‌های ایجاد شده در سطح سبب تماس مستقیم میلگردها با هوا می‌شوند و امکان کربناسیون آن افزایش می‌یابد؛ پس برای رفع این مشکل، بایستی در بتن شکاف ایجاد کنید.

برای جلوگیری از شکستن میلگرد این نکات را مد نظر قرار دهید.

  • هرگز میلگرد را دوبار خم نکنید؛ زیرا در این صورت احتمال شکستن میلگرد افزایش می‌یابد.
  • سعی کنید از میلگرد A3 برای ساخت کلاف‌های عرضی در سقف‌ ساختمان استفاده نکنید. زیرا این نوع میلگرد بعد از جوش شکننده‌تر می‌شود و کیفیت خود را از دست می‌دهد. پیشنهاد ما به شما این است که از میلگرد A2 استفاده شود.
  • سعی کنید برای خم کردن میلگرد از روش نورد سرد استفاده نمایید. در صورتی که میلگرد را گرم و خم نمودید، حتما برای خنک کردن آن، از آب سرد استفاده کنید.
  • اگر تنها یک بار میلگرد را با زاویه‌ای کمتر از 90 درجه خم کنید، ضعیف نمی‌شود.
  •  هر قدر میلگرد بزرگ‌تر باشد، امکان ترک‌ خوردگی آن بیشتر است، پس سعی کنید تا جای ممکن، میلگردهای کوچک‌تر را انتخاب کنید.
  • برای خرید میلگرد باکیفیت مناسب، خرید خود را از مراکز فروش معتبر انجام دهید تا از کیفیت آلیاژهای ساخته شده، اطمینان یابید.
جلوگیری از شکستن میلگرد

جلوگیری از شکستن میلگرد

جمع بندی

همان طور که گفته شد، میلگرد در ساختمان سازی از اجزای اصلی و کاربردی است که از آن برای افزایش مقاومت کششی در ساختمان، استفاده می‌شود. در حقیقت بتن در کنار میلگرد می‌تواند به استحکام لازم دست یابد. با توجه به اهمیت میلگرد با دانستن روش‌هایی برای جلوگیری از شکنندگی آن، می‌توانید موفق‌تر از قبل عمل کنید. در این مطلب سعی کردیم شما را با عواملی که باعث شکستگی میلگرد می شوند، آشنا سازیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.