مقالات

شاسی کشی ساختمان چیست؟

شاسی کشی ساختمان

در صنعت ساختمان‌سازی معمولا از شاسی کشی ساختمان به عنوان یکی از موارد اصول ایمنی و مهندسی بسیار مهم، مورد استفاده قرار می‌گیرد. شاسی کشی ساختمان می‌تواند در بخش‌های مختلف ساختمان مانند پارتیشن‌بندی‌ها، نما، دیوارها، بخش‌های داخلی، پله‌ّای ساختمان و یا در تولید نردبان استفاده شود. با استفاده از اصول و قواعد مهندسی، معمولا فرایند شاسی کشی ساختمان هم آسان‌تر شده و همچنین هزینه‌های تمام شده و دوام آن‌ هم کاهش می‌یابد. شاسی کشی ساختمان را می‌توان در انواع سازه‌های صنعتی، ساختمانی، سوله‌ها، سقف‌های شیروانی و… مشاهده کرد. ما در این مقاله قصد داریم بیشتر راجع به شاسی کشی ساختمان و کاربرد آن صحبت کنیم. پس برای اطلاعات بیشتر با ادامه این مطلب همراه باشید.

آشنایی با شاسی کشی ساختمان

معمولا برای بالا بردن توان استقامت، حمل وزن و یا تقسیم بار در سازه‌های مختلف از یک فرایند خاص استفاده می‌کنند که به آن شاسی کشی ساختمان گفته می‌شود. این کار معمولا به وسیله‌ی مصالحی به نام نبشی آهنی انجام می‌شود که در زبان انگلیسی به (Iron Angle) معروف است. به همین دلیل ممکن است در بسیاری از موارد به چنین فرایند، به جای شاسی کشی ساختمان، از اصطلاح نبشی کشی هم استفاده شود. چرا که اصلی‌ترین مصالح استفاده شده در چنین فرایندی نبشی‌های آهنی است. از این روی، هزینه‌های کلی شاسی کشی ساختمان ارتباط مستقیمی به قیمت نبشی‌ها خواهد داشت. بدین معنا که با نوسان قیمت نبشی آهنی، هزینه‌های کلی شاسی کشی ساختمان هم دستخوش تغییر خواهد شد.

فرایند شاسی کشی ساختمان با استفاده از نبشی‌های آهنی، می‌تواند تاثیر بسزایی در کنترل ریزش بخش‌های مختلف ساختمان در اثر زلزله و… داشته باشد. این قسمت‌ها می‌توانند مربوط به بخش نمای ساختمان و یا آجرهایی باشند که معمولا هنگام چنین مواقعی دچار ریزش می‌شوند. با نبشی کشی ساختمان معمولا از وقوع چنین حوادثی جلوگیری می‌شود. چرا که با شاسی کشی ساختمان، هر گونه بار و یا وزن اضافه به نبشی‌ها و سپس به ستون‌ها و اسکلت بنا منتقل شده و این بار به راحتی به زمین دفع می‌شود و مانع از خرابی نمای ساختمان و یا قسمت‌های دیگر آن می‌گردد.

اهمیت شاسی کشی ساختمان

اهمیت شاسی کشی ساختمان

همان‌طور که در بالا توضیح دادیم، فرایند شاسی کشی ساختمان به نوع ایمنی و استقامت بنا را بالاتر برده و مانع از ریزش آن می‌شود. این فرایند توسط مهندسان با دقت بسیار زیادی انجام می‌شود و هدف آن ایمن ساختن کل بنا است. به همین دلیل، زمانی که بحث ایمنی پیش می‌آید حساسیت کار بسیار بالاتر می‌رود. یعنی همان‌طور که چنین فرایند ایمن‌سازی می‌توان به راحتی جان عده زیادی را نجات بدهد، برعکس، اصولی و درست انجام ندادن آن هم می‌تواند خسارات مالی و جانی به جای گذاشته و حتی جان بسیاری از افراد را بگیرد. در نتیجه، فرایند شاسی کشی ساختمان یک کار کاملا تخصصی است که باید توسط مهندسان با دقت بسیار بالایی انجام شود.

عوامل تاثیرگذار در قیمت نهایی

در بالا به طور کاملا خلاصه به این موضوع اشاره کردیم که در فرایند شاسی کشی ساختمان بحث استفاده از نبشی‌ها هم به عنوان بالا بردن ایمنی و هم تعیین هزینه نهایی، تاثیر بسیار زیادی دارد. با این که مصالح دیگری هم در چنین فرایند مهمی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما اصلی‌ترین عاملی که تعیین‌کننده قیمت نهایی فرایند شاسی کشی ساختمان است، قیمت نبشی و انواع آن‌هاست. چرا که ممکن است فقط از یک نبشی در فرایند شاسی کشی ساختمان استفاده نشود. از آنجایی که نبشی‌ها انواع مختلفی دارند، نسبت به ابعادی که می‌توانند داشته باشند، قیمت‌شان هم کاملا متغیر است. در نتیجه، همین موضوع می‌تواند در تعیین هزینه نهایی شاسی کشی ساختمان تاثیر بسزایی داشته باشد.

نوع نبشی در فرایند شاسی کشی ساختمان چگونه انتخاب می‌شود؟

همان‌طور که توضیح دادیم، در فرایند شاسی کشی ساختمان از انواع مختلفی از نبشی‌ها می‌توان استفاده کرد. از آنجایی که نبشی‌ها فقط یک نوع نبوده و انواع مختلفی دارند، انتخاب ابعاد و یا مدل مناسب‌شان برای پروژه ساختمان‌سازی می‌تواند کاملا چالش برانگیز باشد. چرا که پروژه‌های ساختمان‌سازی هم با یکدیگر یکسان نبوده و ممکن است فرایند ایمن‌سازی ساختمان چند طبقه تجاری با بنای مسکونی کاملا فرق داشته باشد. به همین دلیل، این موضوع، یعنی انتخاب نوع نبشی‌ها، ابعاد، اندازه و تعداد آن‌ها، توسط مهندسان ساختمان و متخصصان این حوزه انجام می‌شود. این کار با توجه به محاسبات کاملا دقیق و حساب‌شده انجام می‌شود تا مقدار کاملا مشخص بر اساس نیاز پروژه تهیه و تامین شوند.

آشنایی با مراحل شاسی کشی ساختمان

تا اینجا خواندیم که مهندسان و متخصصان ساختمان‌سازی نوع نبشی و ابعاد و اندازه‌ّهای دقیق را در هر پروژه انتخاب می‌کنند. ممکن است بسته به نوع پروژه انتخاب نوع نبشی‌ها و یا ابعاد آن‌ها کاملا با یکدیگر متفاوت باشد. پس از تعیین نوع نبشی‌ها و ابعاد دقیقشان توسط مهندسان ساختمان، نوع اتصال مقاطع فلزی و یا غیر فلزی در کل پروژه طراحی و به طور دقیق محاسبه می‌شود. پس از آن، فرایند شاسی کشی ساختمان باید دقیقا طبق نقشه و به طور کاملا صحیح پیش برود. چرا که این فرایند از قبل توسط مهندسان ساختمان، طبق محاسبات کاملا دقیق طراحی شده است و باید دقیقا طبق نقشه اجرا شود.

در مرحله بعدی بر اساس اندازه‌هایی که قرار است در ساختمان استفاده شود، نبشی‌ها برش داده شده و سپس به طور کاملا صحیح به یکدیگر متصل شده و روی پایه‌های و قسمت‌های ایمن بنا قرار داده می‌شوند. این فرایند باید به طور دقیق، استاندارد و کاملا اصولی انجام شود. یکی از مهم‌ترین مسائلی که در بالاتر رفتن ایمنی بنا در حین شاسی کشی ساختمان اهمیت دارد، نوع نبشی استفاده شده در ساختمان است.

هر چقدر که کیفیت نبشی بالاتر باشد، به همان اندازه ایمنی ساختمان هم بالاتر رفته و می‌توان انتظار انجام یک شاسی کشی ساختمان کاملا اصولی و عالی را داشت. البته لازم به ذکر است که برخوردار بودن از تیم اجرایی حرفه‌ای و مهندسان ساختمان مجرب هم، در این میان تاثیر بسزایی داشته و در فرایند ایمن‌سازی ساختمان نقش مهمی ایفا خواهد کرد.

مراحل شاسی کشی ساختمان

نکات مهم در اجرای نبشی کشی ساختمان

همان‌طور که می‌دانید نمای ساختمان‌ها بسیار متنوع شده و امروزه شاهد نماهای بسیار جذاب و کاملا متفاوت هستیم. از آنجایی که تنوع در نمای ساختمان‌ها روز به روز در حال افزایش است، این موضوع روی انتخاب مواد و مصالح هم تاثیر بسزایی می‌گذارد. چرا که باید طبق نمای ساختمان و مصالحی که قرار است روی آن استفاده شود، نوع نبشی و یا ابعاد آن را انتخاب کرد. انتخاب نوع نبشی مناسب طبق نمای ساختمان‌ها یکی از مهم‌ترین مواردیست که در ایمنی نمای ساختمان نقش بسزایی ایفا می‌کند. این موضوع هم معمولا توسط مهندسان ساختمان به طور کاملا دقیق انتخاب شده و باید نبشی‌های درستی، طبق نمای ساختمان‌ها انتخاب شود تا بتواند به خوبی، توان مقاوم‌سازی و نگهداری نمای بنا را داشته باشد.

کلام آخر

همان‌طور که در این مقاله خواندید، شاسی کشی ساختمان یکی از مهم‌ترین مواردیست که در ایمنی ساختمان، به خصوص در نمای آن نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. نماهایی که به خوبی نبشی‌کشی نشده‌اند، معمولا با زلزله‌های جزئی هم مستعد ریزش شده و این کار می‌تواند علاوه بر ضرر مالی، خطرات جانی بسیار زیادی هم داشته باشد. اما زمانی که مصالح درست، توسط تیم حرفه‌ای و مهندسان مجرب انتخاب شده و به خوبی محاسبه گردند، دیگر چنین مشکلی برای ساختمان‌ها و بناهای مختلف پیش نیامده و حتی با بدترین لرزش‌ها هم، تغییر در نمای ساختمان‌ها ایجاد نمی‌شود. این کار مستلزم استفاده از بهترین نبشی باکیفیت و افراد کاملا کاربلد خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.