معمولا روشهای مختلفی برای مقاومسازی سازههای بتنی وجود دارد. یکی از عمدهترین این روشها استفاده از میلگرد است. میلگرد میتواند مقاومت کششی بسیار خوبی در سازههای بتنی ایجاد کند. چرا که حتم داریم شما هم به خوبی میدانید تنها نقطه ضعف بتن، مقاومت کششی آن است.
مفیدترین روشی که میتواند چنین نقطه ضعفی را جبران کند، استفاده از میلگرد است. میلگرد میتواند در بخشها و فرمّهای مختلفی چنین نقش مهمی را ایجاد کند. یکی از این میلگردها، میلگرد حرارتی نام دارد که در ادامه به معرفی این محصول خواهیم پرداخت. پس برای اطلاعات بیشتر، با ما همراه باشید.
میلگرد چیست؟
قبل از این که با نقش مهم میلگرد حرارتی آشنا شویم، خالی از لطف نیست که به طور خلاصه و گذرا راجع به خود میلگرد اطلاعات عمومی کسب کنیم. چرا که با شناخت نقش میلگرد میتوانیم با سایر کاربردهای آن هم آشنا شویم. همانطور که در بالا توضیح دادیم، بتن به تنهایی نمیتواند در ساخت یک بنای کاملا مستحکم نقش مفیدی ایفا کند.
این به معنای ضعیف بودن بتن در تمامی موارد نیست، بلکه بتن فقط در مقاومت کششی ضعف دارد. میلگرد به عنوان یک محصول فولادی بسیار قوی و مستحکم، با قرار گرفتن داخل بتن، این ضعف را رفع کرده و سازه را به بهترین شکل ممکن، مقاومسازی میکند.
میلگرد حرارتی چیست؟
حالا که با مفهوم میلگرد به طور کلی آشنا شدیم، میتوانیم در مورد میلگرد حرارتی هم، توضیح دهیم. همانطور که از نام این محصول مشخص است، این میلگرد بیشتر برای تغییرات دمایی ساخته شده است. یعنی نوعی میلگرد است که صرفا برای تغییرات و یا نوسانات دمایی استفاده میشود. میلگرد حرارتی در مسلح کردن بتن نقش کاملا حیاتی ایفا میکند.
عده زیادی ممکن است با شنیدن نام این محصول چنین تصور کنند که میلگرد حرارتی ارتباطی با حرارت بالا دارد، در صورتی که چنین نیست. این محصول بیشتر برای مسلح کردن بتن و همچنین تغییرات و نوسانات دمایی طراحی شده است.
کاربرد مهم میلگرد حرارتی
در بالا خواندیم که میلگردهای حرارتی صرفا برای تغییرات و نوسانات دمایی شدید ساخته شدهاند. یعنی بتوانند در برابر نوسانات شدید دمایی مقاومتشان را حفظ کرده و سازه را در برابر چنین شرایط خاصی مقاوم نگه دارند. اجازه بدهید یک مثال ساده بزنیم.
اگر یک بتن، بدون میلگرد های حرارتی در برخی مناطق و یا آبوهوای خاصی قرار بگیرد که نوسانات دمایی بسیار شدیدی دارد، بدون شک ترک خواهد خورد. یعنی در طول شبانهروز با سرمای و افت دمای شدید مواجه شود و در طول روز، به خصوص در ظهر هم با افزایش دمای شدید روبهرو شود، بدون شک ترک خواهد خورد.
در اینجا مهندسان برای رهایی از چنین اتفاقهایی، معمولا از میلگرد حرارتی استفاده میکنند. چرا که این نوع میلگرد در برابر نوسانات و تغییرات دمایی که توضیح دادیم، مقاومت بسیار بالایی دارند. زمانی که پیکربندی یک سازه بتنی در شرایط دمایی پر نوسان، مملو از میلگرد حرارتی باشد، به هیچ وجه دچار ترکخوردگی و یا انحطاط نخواهد شد.
چرا که میلگرد حرارتی درون سازه بتنی، به خوبی میتواند در برابر انبساط و انقباضهای شدیدی که در اثر نوسانات حرارتی به وجود میآیند را کنترل و دفع کنند. در این حالت، هیچ آسیبی به سازه بتنی وارد نشده و در درازمدت بدون هیچ گونه مشکلی، مقاومت خودش را حفظ خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : میلگرد خرک چیست؟
میلگرد حرارتی در چه جاهایی کاربرد دارد؟
حالا که به طور کامل با کاربرد میلگرد های حرارتی آشنا شدیم، میتوانیم به چند نمونه از کاربردهای آن هم اشاره کنیم. به طور کلی در مواردی که سازه بتنی در فضای باز قرار بگیرد، میتواند مستعد انقباض و انبساط در اثر دمای بالا و یا بسیار پایین شود.
برای مثال، سقف ساختمانها و یا پلها و سازههایی که در فضای باز قرار دارند، میتوانید یکی از بهترین نمونههای برای این موضوع باشند. در این شرایط، مهندسان بسته به نوع شرایط جوی و آبوهوایی آن منطقه، تصمیم به استفاده از میلگرد حرارتی میگیرند. چرا که این میلگرد میتواند در درازمدت کمک شایانی به حفظ مقاومت سازه بتنی کرده و آن را از شر ترک خوردگی نجات دهد.
آیا روشی برای جایگزین کردن میلگرد حرارتی وجود دارد؟
بیشتر اوقات ممکن است مجریان ساختمان بر اساس دلایل مختلف تصمیم به حذف میلگرد حرارتی بگیرند. در واقع بسیاری از مهندسان بر این باورند که این میلگرد باید حتما در سقف بناها وجود داشته باشد. برخی دیگر هم وجود میلگرد های حرارتی در ساختمانها را امری کاملا بیهوده میدانند و بر این باورند که بود و نبود این میلگرد در ساختمانها هیچ گونه فرقی برای بنا نخواهد داشت.
ما قصد نداریم در اینجا به این موضوع بپردازیم که دقیقا کدام یک از این دیدگاهها درست و یا اشتباه است. اما موارد بسیار متعددی هم وجود دارد که میتوان جایگزینهای دیگری برای میلگرد های حرارتی پیدا کرد. در این جا به چند مورد از این جایگزینها اشاره خواهیم کرد:
استفاده از فوق روانکننده: با استفاده از این روش، بتن روانتر شده و به مرور زمان هرگز دچار ترکخوردگی نمیشود. بسیاری از مهندسان از این روش برای مقاومسازی بتن در برابر تنشهای حرارتی استفاده میکنند.
کاهش دادن نسبت آب به سیمان: کمتر کردن میزان آب به سیمان هم، میتواند یک روش جایگزین دیگر برای میلگرد حرارتی باشد. چراکه با استفاده از این روش، درصد روان شدن بتن افزایش یافته و میتواند در برابر نوسانات و تغییرات دمایی، مقاومت بهتری داشته باشد.
استفاده از بتنهای الیافی: معمولا در بتنهای الیافی به دلیل وجود الیافی که دارند میتوانند جایگزین خوبی برای میلگرد های حرارتی باشند. بتنهای الیافی توانستهاند در اکثر موارد، از ترکخوردگی جلوگیری کرده و جایگزین بسیار مناسبی برای میلگرد حرارتی باشند. شاید بتواند در برخی شرایط که نوسانات دمایی چندان زیاد نیست، از سه روش فوقالذکر، برای جایگزینی استفاده کرد.
قیمت میلگرد حرارتی
قیمت میلگرد و قیمت میلگرد حرارتی دارای نوسانات زیادی هستند. چرا که عوامل مختلفی در قیمتگذاری این محصولات تاثیرگذار هستند. بهترین راه برای استعلام از قیمت میلگرد حرارتی، تماس با بخش پشتیبانی همین وبسایت آهن ربات است.
کلام آخر
همانطور که در این مطلب خواندید، میلگرد حرارتی نقش بسیار مهمی در مقاومسازی بتن دارد. چرا که میتواند به خوبی در برابر نوسانات و تغییرات دمایی، نقش بسیار مفید و مهمی را ایفا کند. امروزه از این میلگرد استفادههای بسیار زیادی در صنایع عمرانی و ساختمانسازی میشود که در اینجا به مهمترین موارد آن اشاره کردیم.