مقالات

تفاوت‌های ناودانی سبک و سنگین

ناودانی سبک و سنگین

در این مطلب قصد داریم شما را با تفاوت‌های ناودانی سبک و سنگین آشنا سازیم. دسته بندی ناودانی نیز همانند نبشی بر اساس وزن صورت می‌گیرد. توجه داشته باشید که تشخیص ناودانی سبک از ناودانی سنگین، سبب می‌شود تا شما بتوانید از این طریق ناودانی مناسبی را به سادگی برای کار خود انتخاب کنید. همراه ما باشید.

ناودانی چیست و چه کاربردی دارد؟

ناودانی نوعی پروفیل بسیار کاربردی است که از آن در صنعت ساختمان سازی و دیگر صنایع به وفور استفاده می‌شود. از نظر شکل ظاهری، این پروفیل به شکل یو انگلیسی می‌باشد که زاویه سطح مقطع آن حالت گردی دارد. پارامترهای مختلفی وجود دارند که این محصول را به انواع مختلفی طبقه بندی می‌کنند. یکی از مهم‌ترین این عوامل جنس ناودانی می‌باشد. مد نظر داشته باشید که ناودانی‌ها جنس‌های مختلفی دارند که شامل آلومینیوم، گالوانیزه و استنلس استیل است. علاوه بر آن ناودانی‌ها از ابعاد، وزن و ویژگی‌های منخصر به فردی برخوردار هستند. در نتیجه قیمت‌های مختلفی را نیز دارا هستند.

 

انواع ناودانی را بهتر بشناسید!

ناودانی‌ها از نظر وزن، نحوه تولید، کاربرد و جنس طبقه بندی می‌شوند. همچنین ناودانی از نظر وزن در دو نوع ناودانی سبک و ناودانی سنگین ساخته می‌شود. در این مطلب توضیحاتی در خصوص این دو نوع ناودانی و تفاوت آن دو با یکدیگر ارائه شده است.

ناودانی سبک

ناودانی سبک اغلب در کارخانجات ایران و روس ساخته می‌شود و از نظر وزن نسبت به وزن درج شده در جدول اشتال سبک‌تر است. ناودانی سبک همان طور که از نامش پیدا است به دلیل برخورداری از وزن کم در تجهیزات ساختمانی، ساخت پله و مرمت بناهای معماری به کار می‌رود. از نظر قیمت و هزینه نیز، قیمت ناودانی‌های سبک در مقایسه با ناودانی‌های سنگین کمتر است.

ناودانی سبک

در صورتی که بخواهیم بر اساس جدول اشتال نظر دهیم، وزن هیچ‌ یک از سایزهای ناودانی سبک در بازه وزنی متناظر با آن‌ها در جدول اشتال، قرار نمی‌گیرد و به طور معمول از بازه مورد نظر کمتر می‌باشد. در تولید ناودانی سبک از هر 2 روش پرسی و فابریک استفاده می‌شود و از این رو زاویه گوشه‌ها، شکلی شبیه به حرف C یا U انگلیسی دارد.

اصولا تولید ناودانی سبک بر اساس استاندارد روسی GOST 8240 انجام می‌پذیرد، این استاندارد، چیزی است که اغلب کارخانه‌های تولیدکننده ناودانی در ایران از آن بهره مند هستند.

مد نظر داشته باشید که به ناودانی ساخته شده مطابق با این استاندارد UPE اطلاق می‌شود و به طور معمول بال‌های آن با یکدیگر موازی می‌باشند.

 

کاربرد ناودانی سبک

از مصارف و کاربردهای ناودانی سبک می‌توان به اختصار به موارد زیر اشاره نمود. این موارد عبارتند از :

  • صنعت ساختمان ‌سازی
  • ساخت پله
  • تولید و ساخت چارچوب درب و پنجره
  • ساخت اسکلت ماشین ‌آلات سنگین
  • استفاده از آن در ساخت پایه ماشین ‌آلات

 

ناودانی سنگین

ناودانی سنگین همان طور که از نامش پیداست، از نظر خصویات وزنی دقیقا با وزن درج شده در جدول اشتال تطبیق دارد. از این نوع ناودانی‌ها در کارخانجات اروپایی مطابق با استاندارد UNP به کار گرفته می‌شود. خوب است بدانید که تولید ناودانی سنگین بر اساس استاندارد DIN-1024  با نمره‌های 40 تا 400 و استاندارد ملی با نمره‌های 80 الی 180 صورت می گیرد. کاربرد این محصول اغلب در مصارف صنعتی و ساختمان سازی مانند ساخت ستون‌ها، تیرها، خرپاها و و تجهیزات صنعتی می‌باشد.

ناودانی سنگین

شاید این سوال برای شما مطرح شود که چرا به این محصولات، ناودانی سنگین می گیوند. علت نام گذاری آن چیست؟ در واقع دلیل نام‌گذاری این نوع ناودانی،، داشتن سایزهای مختلف آن در بازه‌های وزنی مطابق با جدول اشتال است. ساخت این نوع ناودانی بر اساس استانداردهای اروپایی DIN 1026 و EN 10279 انجام می‌پذیرد و به آن ناودانی اروپایی نیز اطلاق می‌شود. ناودانی سنگین در سایزهای 40 تا 400 میلی‌متر تولید و به بازار جهت فروش عرضه می گردد.

کاربرد ناودانی سنگین

مصارف و کاربردهای ناودانی سنگین نیز می‌توان به اختصار به موارد زیر اشاره نمود. این موارد عبارتند از :

  • ساخت بادبند
  • ساخت خرپا
  • ساخت ستون
  • ساخت دستگاه‌ها صنعتی
  • ساخت تجهیزات صنعتی

 

تفاوت ناودانی سبک و سنگین در چیست؟

حال که با ناودانی سبک و سنگین و کاربرد هر دوی آن‌ها آشنا شوید، خوب است که تفاوت آن‌ها را نیز بدانید. در حقیقت تفاوت‌هایی در این دو محصول وجود دارد که سبب شده تا هر یک از آن‌ها برای مصرف خاصی به کار رود. یکی از مهم‌ترین این تفاوت‌ها، وزن آن‌ها است. همچنین در ساخت این محصولات از استانداردهای مختلفی استفاده شده که با یکدیگر تفاوت دارند. علاوه بر آن ناودانی شبک و سنگین از کاربردهای مختلفی برخوردار هستند که دلیل ان وزن متفاوت هر یک آن‌ها می‌باشد. در نهایت از نظر هزینه و قیمت نیز، این دو نوع ناودانی قیمت متفاوتی دارند. در واقع ناودانی ‌سبک به دلیل سبک بودن و وزن کمی که دارد، از قیمت کمتری نیز برخوردار است.

به طور کلی با توجه به مفهوم ناودانی سبک و سنگین تفاوت‌های ناودانی سبک و سنگین زیر به صورت مختصر درج شده است :

  • وزن ناودانی سبک کمتر از جدول وزن اشتال است.
  • ناودانی سنگین از وزنی برابر یا بیشتر از جدول اشتال برخوردار است.
  • استاندارد به‌کار گرفته شده در ساخت ناودانی سبک، استاندارد روسی GOST 8240 است.
  • استاندارد به‌کار گرفته شده در ساخت ناودانی سنگین، استاندارد اروپائی DIN EN 1026-1.می‌باشد.
  • برای تولید ناودانی سنگین از شیوه نورد گرم استفاده می‌شود.

جمع بندی

در این نوشته به معرفی ناودانی، انواع آن، کاربردها و مصارف، و همچنین تفاوت ناودانی سبک و سنگین پرداختیم. با توجه به توضیحات ارائه شده، نتیجه می گیریم که ناودانی سبک و سنگین از نظر مشخصاتی مانند ابعاد، وزن، نحوه تولید و ابعاد، تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند. در نتیجه قبل از انتخاب ناودانی، بهتر است اطلاعات جامع و کامل‌تری از تفاوت این محصولات بدانیم تا در این صورت علاوه بر صرفه جویی در هزینه‌های اضافی بتوانیم انتخاب مناسبی داشته باشیم. توجه داشته باشید که انتخاب درست ناودان به طول عمر سازه در ساختمان نیز کمک بسیاری می‌کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.