مقالات

وال پست یا نبشی کشی چیست؟

نبشی کشی

وال پست یا نبشی کشی; خوب است بدانید که در صنعت ساخت و ساز، مهمترین مساله ایمنی ساختمان است که بایستی در مقابل عواملی مانند زلزله‌، سیل، باد و طوفان‌‌های شدید و غیره به درستی انجام شود. بدین منظور برای این که خسارت‌های مربوطه به حداقل برسد، ضروری است از روش‌های مقاوم سازی استفاده کنیم. از بهترین راه‌حل‌های مقاوم سازی می‌توان به نبشی کشی اشاره نمود که در صنعت ساختمان سازی بکار می‌رود.

برای انجام نبشی کشی، لازم است از کلیه نکات و شرایط اجرایی آن مطلع باشید زیرا انجام نادرست آن موجب خرابی و به‌وجود آمدن خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری می‌گردد. در این مطلب قصد داریم شما را با مفهوم وال پست، انواع آن و نکات مهم و ضروری در اجرای درست آن آشنا سازیم. پس همراه ما باشید.

وال پست یا نبشی کشی چیست؟

در حقیقت از وال پست به‌عنوان نگهدارنده دیوار در ساختمان سازی استفاده می‌شود. نقش اصلی آن اتصال دیوار با اسکلت و استحکام دیوار در مقابل عوامل محیطی مانند سیل، باد و زلزله می‌باشد. در صورتی که نبشی کشی در ساختمان انجام نشود، به‌طور حتم خسارات جبران ناپذیری را موجب می‌شود.

وال پست به شکل کلافی در طول‌های مشخص ساخته می‌شود و به‌منظور یکپارچه کردن دیوار به‌کار می‌رود. این محصول در بازار در دو نوع فلزی و بتن آرمه یافت می‌شود. نوع فلزی وال پست به شکل نبشی، ناودانی یا قوطی است و مد نظر داشته باشید که با توجه به قیمت ناودانی و دیگر محصولات هزینه وال پست متفاوت است.

وال پست ساختمان

وال پست ساختمان

به‌منظور نصب باید دو سر آن را باید به شکلی قرار گیرد که در کف و سقف مهار شوند. مد نظر داشته باشید که اگر دیوار اطراف آن از نوع پانل سه بعدی باشد، در نتیجه نیاز به مهار خاصی ندارد؛ اما در صورتی که دیوار از نوع آجری باشد، ضروری است از نبشی کشی استفاده کنید. در نهایت می‌توان قبل از انجام بتن ریزی درون ستون‌ها، پلیت‌هایی تعبیه نماییم که برای کمک به جوش نبشی به‌کار روند.

بیشتر بخوانید: نبشی

اجزاء تشکیل دهنده وال پست را بشناسید!

وال‌پست از جنس‌های مختلفی ساخته می‌شود. در حال حاضر دیگر از چوب برای مقاوم سازی ساختمان استفاده نمی‌شود، ولی باید توجه داشت وال‌پست‌های ابتدایی از چوب ساخته می‌شدند. علاوه بر آن می‌توان وال پست‌ها را به‌صورت بتن مسلح ساخت.

در حال حاضر از وال پست فلزی در طراحی و مهندسی استفاده می‌شود و بسیار کاربردی است. وال پست فلزی باید امکان اتصال از دو سمت را به دیوار داشته باشد. مد نظر داشته باشید که بهترین انتخاب به‌منظور تولید وال پست نبشی آهنی است. همچنین وال پست می‌تواند از قوطی فلزی نیز ساخته شود.

برای ساخت این محصولات، پروفیل‌های ساختمانی، قوطی 40 در 40  و یا قوطی 60 در 60 با ضخامت 2.5 یا 3 میلیمتر بسیار مناسب است. در صورتی که در شرایطی، امکان اتصال وال پست به طور مستقیم در ستون‌های اصلی ساختمان فراهم نباشد، می‌توان از تسمه آهنی جهت محکم نمودن بهره‌مند شوید.

چرا باید دیوارها را نبشی کشی کنیم؟

بر اساس آیین‌نامه 2800، لبه آزاد دیوارها بایستی مهار شوند. بدین منظور یکی از وظایف مهندس ناظر سازه و معمار، این است که مالک ساختمان را الزام به اجرای نبشی کشی کنند. این الزام به‌منظور مهار لبه‌های آزاد دیوارهای پیرامونی، در بازشوها و در قسمت‌هایی فاقد دیوار است و نیز در دیوار جانپناه صورت می‌پذیرد. برای رعایت این موضوع بهتر است دستور کار مربوطه توسط هر دو ناظر در زمان شروع سفت‌کاری صادر شود.

انواع وال پست را بشناسید!

این محصول از نظر نحوه نصب انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:

وال پست افقی

در برخی موارد لازم است بخش‌هایی از سازه، به عنوان تکیه گاه وال پست قرار گیرند، در نتیجه بهتر است آن را به حالت افقی قرار دهیم. مد نظر داشته باشید که از وال پست اصولا برای بخش‌هایی از ساختمان که عمودی هستند، استفاده می‌شود.

اما خود وال پست می‌تواند به‌شکلی تعبیه شود که شکل افقی داشته باشد. در برخی مواقع به‌منظور نصب وال پست افقی، از تسمه برای محکم کردن آن استفاده می‌شود. که در این شرایط نبشی وال پست را به تسمه جوشکاری نموده و تسمه را به دور ستون اصلی بکار رفته در وال پست چرخانده می‌شود. با انجام این فرایند در ستون تخریب کمتری انجام می‌شود و وال پست نیز با استحکام بهتری نصب خواهد شد.

وال پست عمودی

در شرایطی از وال پست عمودی استفاده می‌شود که مهندسین طراح در تحلیل بارهای وارده بر دیوار ساختمان بر این باور هستند که بارهای خمشی در دیوار بر دیگر انواع بارهای وارده غلبه یافته‌اند.

 

پس در این شرایط باید وال پست به صورت عمودی نصب شود. مد نظر داشته باشید که شکل ظاهری وال پست افقی و عمودی می‌تواند شبیه یکدیگر باشد ولی در حالت عمودی اصولا ضخامت کل دیوار پوشش داده می‌شود.

وال پست ترکیبی

در صورتی که چندین وال پست در کنار هم طراحی شوند، قرار گرفتن حالت افقی و حالت عمودی در دیوار غیر قابل انکار است. برای استحکام و ایمنی ساختمان‌های مرتفع و ساختمان‌هایی که در مناطق زلزله خیز ساخته شده‌اند، از وال پست‌های ترکیبی استفاده می‌شود.

وال پست یا نبشی کشی

وال پست یا نبشی کشی

نکات ضروری در اجرای وال پست را بدانید!

  1. حتماً باید چک و کنترل شود که نبشی کشی در تمام طبقات، در یک راستا قرار دارند. این کنترل توسط قپان باید انجام پذیرد.
  2. حتماً نبشی‌ها شاغول باشند.
  3. بررسی شود که نبشی‌های نصب‌شده، باعث کاهش یا افزایش مساحت ساختمان نشده باشند.
  4. کنترل و بازرسی درست جوشکاری نبشی‌ها به صفحات اتصال
  5. وظایف کنترلی ناظر معمار و مهندس سازه در اجرای وال پست و نبشی کشی

بیشتر بخوانید: وزن نبشی

مد نظر داشته باشید که وظیفه ناظر معمار،کنترل ابعادی است که در این مرحله نیز کنترل اجرای نبشی و وال‌پست در محل خود و بر اساس مقررات و نقشه‌ها نیز انجام می‌شود. البته کنترل نحوه اتصالات آنها بایستی توسط ناظر سازه انجام شود.

در صورت هر گونه تخلف، هر یک از ناظران معمار و سازه می‌توانند تخلف مربوطه را در قالب گزارش سفت‌کاری یا تهیه گزارش تخلف، به مرجع صدور پروانه و سازمان استان خود ارائه دهند.

نبشی کشی

نبشی کشی

وظایف مهندس ناظر در صورت عدم اجرای وال پست و نبشی کشی دیوار

به دلیل خسارت‌های جبران ناپذیری که در صورت نبود وال پست ممکن است بر اثر عوامل محیطی رخ دهد، توصیه می‌شود مهندسان ناظر در صورتی ‌که مالک نسبت به وال پست و نبشی کشی اقدامی انجام نداد، برگه پایان کار را مهر و امضا نکنند تا الزام مربوطه صورت پذیرد.

نمونه گزارش ناظر درباره وال پست

به اطلاع شهرداری محترم می‌رساند، مالک ملک به شماره………………..بدون اجرای وال پست‌ها به دیوار چینی اقدام کرده که باید شهرداری محترم، مالک را ملزم کند تا اجرای وال پست انجام شود. در غیر این صورت استحکام دیوارهای ساختمان مورد تایید اینجانب نیست.

دستورکار مجری به مالک درباره اهمیت اجرای وال پست

مالک محترم ملک به شماره پرونده شهرداری ……….. آقای / خانم . ………. . به‌دلیل این که همه اکیپ‌های اجرایی، به طور مستقیم با شما عقد قرارداد نموده و تحت فرمان شما هستند، به اجرای وال پست‌ها بر اساس نقشه های مصوب اقدام کنید.

جمع‌بندی

به طور حتم با مطالعه این مطلب، به اهمیت استفاده از نبشی‌کشی در ساختمان‌سازی پی بردید. به بیان ساده نبشی ‌کشی سبب مقاومت و ایمنی ساختمان در مقابل فشارهای وارده به دیوارها شده و به افزایش استقامت سازه می‌انجامد. در حقیقت اجرای فرآیند نبشی ‌کشی به رعایت دقیق قوانین و ضوابط مربوطه وابسته است و بایستی این نکات و قوانین را بدانید و در دستور کار خود قرار دهید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.