مقالات

5 نوع ورق فولادی که باید بشناسید

5 نوع ورق فولادی

همان‌طور که می‌دانید،‌ فولاد یک آلیاژ بسیار قوی و مستحکم است که از ترکیبات مختلفی تولید می‌شود. در واقع انواع متنوعی از فولادها وجود دارد که از آن‌ها در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از محصولاتی که از این آلیاژ تولید می‌شود ورق‌های فولادی است که کاربردهای بسیار زیادی دارد. ما در این مقاله قصد داریم راجع به 5 نوع ورق فولادی که باید بشناسید صحبت کنیم. پس برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، حتما با ما همراه باشید.

معرفی انواع ورق فلزی(5 نوع ورق فولادی)

قبل از این که بخواهیم به معرفی 5 نوع ورق فولادی بپردازیم،‌ بهتر است با کلیات ورق‌های فلزی و انواع آن‌ها بیشتر آشنا شویم. با استفاده از برخی روش‌ها مانند تراشکاری، سوراخ‌کاری، پرچکاری و برشکاری می‌توان فلزات را به صفحات تخت و یا همان ورق‌های فلزی تبدیل کرد. این که دقیقا چنین فرایندی به شکل و کیفیتی انجام شوند، می‌توانند روی قیمت نهایی این محصولات هم تاثیرات بسیار زیادی داشته باشند. اما اگر به طور کلی بخواهیم تعریف کلی و جامعی از ورق فلزی داشته باشیم، باید بگوییم که محصولات تخت فلزی با ضخامت 0.5 تا 6 میلی‌متر را معمولا ورق فلزی می‌شناسند.

انواع ورق فلزی

ورق‌های فلزی استفاده‌های بسیار زیادی در صنایع مختلف و تجهیزات مهم جهت فلزکاری‌های متعدد دارد. معمولا موارد بسیار زیادی در تولید ورق فلزی تاثیر دارند که می‌توان به عواملی نظیر مقاومت در برابر خوردگی، شکل‌پذیری، جوش‌پذیری، وزن، استحکام، هزینه و… اشاره نمود. اصولا بر پایه چنین روش‌هایی محصولات متنوعی تولید می‌گردد. در مورد ورق‌های فولادی هم این موضوع کاملا صدق می‌کند. چرا که برای تولید ورق‌های فولادی هم از چنین موارد مهمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع اگر بخواهیم به 5 نوع ورق فولادی مهم در این راستا بپردازیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1. ورق فولاد زنگ‌نزن

همان‌طور که می‌دانید تمام فلزات یک نقطه‌ضعف بسیار بزرگ یا همان زنگ‌زدگی را دارند. چیزی که موجب خوردگی و یا از بین رفتن آن‌ها می‌شود. فرقی ندارد مستحکم‌ترین آهن و یا فولاد باشد، اگر در ساخت آن هیچ تغییراتی در راستای زنگ نزدن اعمال نشود، به مرور زمان از بین خواهد رفت. اما در اینجا یک نوع ورق فولادی زنگ‌نزن وجود دارد که در برابر رطوبت هوا مقاومت بالایی دارد. این ورق فولادی به قدری مستحکم است که نه تنها در برابر رطوبت و باران بلکه حتی در برابر اسیدها و دیگر مواد مخرب مقاومت بالایی دارد. در واقع این مقاومت بالا در اثر اضافه کردن ترکیباتی نظیر مولیبدن، نیکل و کروم به دست می‌آید.

2. ورق آلومینیوم

ورق‌های آلومینیومی ظرافت بیشتری نسبت به سایر محصولات فلزی داشته و از لحاظ مقاومت هم، سختی کمتری دارند. به همین دلیل ممکن است برای افزایش مقاومت ورق‌های آلومینیومی از سایرت ترکیبات مهم استفاده شود. این ترکیبات عبارتند از:‌ سیلیکون، آهن و مس که با این عناصر مقاومت ورق آلومینیوم هم بیشتر می‌شود.

3. ورق مس

ورق مس یکی از بهترین فلزات با رسانای بسیار بالاست. از این ورق در موارد متعددی که نیاز به هدایت الکتریکی بالایی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این که مس ساختار بسیار انعطاف‌پذیر دارد، اما ورق مس طوری ساخته شده است که مقاومت بالایی در برابر خوردگی و یا خستگی داشته باشد. به همین دلیل می‌توان ورق مس را به عنوان یک محصول کاملا مستحکم و بادوام شناخت.

4. ورق برنج

همان‌طور که می‌دانید برنج یک نوع آلیاژیست که از ترکیبات روی و مس ساخته می‌شود. گفته می‌شود که برنج از طول عمارت بالا و مقاومت بیشتری در برابر خوردگی برخوردار است. از طرفی دیگر، برنج استحکام کششی بسیار خوبی هم دارد. به همین دلیل از ورق برنجی در صنایع مختلف و پروژه‌های صنعتی استفاده‌های بسیار زیادی می‌شود. چرا که در کنار استحکام بالایی که این آلیاژ دارد، از وزن نسبتا کمی برخوردار است.

انواع ورق فولادی

5. ورق موج‌دار

ورق موج‌دار یکی از محصولاتی است که به روش شکل‌دهی سرد تولید می‌گردد. یعنی در ساخت آن از روش نورد گرم استفاده نمی‌شود. چرا که در ابتدا ورق‌های صاف فلزی تهیه شده و سپس طی فرایند دیگری به اشکال مورد نظر تبدیل می‌گردند. بدین منظور که در ابتدا ورق‌های صاف به شکل رول درآمده و سپس طرح‌های دیگر روی آن‌ها اعمال می‌شود که معمولا ورق موج‌دار نامیده می‌شوند.

کلام آخر

همان‌طور که در این مقاله خواندید، امروزه با ترکیبات فلزات مختلف آلیاژهای بسیار مستحکمی نظیر فولاد تولید می‌شود که انواع بسیار مختلفی دارد. یعنی می‌توان از فولاد نرم تا نیمه سخت و سخت تنوع محصول داشت. اما نکته مهم تولید محصولات بسیار متنوع از این آلیاژهاست که استفاده‌های بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند. یکی از این محصولات ورق‌های فلزی است که ما در اینجا سعی کردیم به 5 نوع ورق فولادی بسیار مهم و پرکاربرد در صنایع اشاره کرده و شما را با آن‌ها آشنا کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.