مقالات

با میلگرد تقویتی و کاربردهای آن آشنا شوید

میلگرد تقویتی

در صنعت ساختمان‌سازی انواع مختلفی از مصالح ساختمانی به‌کار می‌رود که هر یک از مزایا و ویژگی‌های خاص برخوردار هستند. یکی از این مصالح پرکاربرد میلگرد تقویتی است که در حفظ پایداری و مقاوم سازی ساختمان نقش مهم و حیاتی بر عهده دارد. در واقع در سازه‌های بتنی به منظور افزایش مقاومت بتن از سازه‌های فولادی که میلگرد نامیده می‌شوند، استفاده می‌شود.

این سازه‌ها بسیار محکم هستند و کاربرد آن‌ها در مسلح نمودن بتن به‌علت افزایش مقاومت کششی بتن می‌باشد. در این مطلب قصد داریم شما را با میلگرد تقویتی و کاربردهای آن آشنا سازیم؛ پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

میلگرد تقویتی چیست؟

انواع مختلفی از میلگرد در بازار وجود دارد که از کاربرد وسیعی در ساخت و ساز برخوردار می‌باشد. میلگردهای تقویتی نوع دیگری از میلگردها می‌باشند که مقاومت بسیار بالایی دارند و در ساختمان سازی از آن‌ها استفاده می‌شود. در حقیقت در طول عمر ساختمان، میلگردها نقش مهمی دارند. به طور حتم شنیده‌‌اید که در شرایطی مانند زلزله یا حتی گودبرداری غیر اصولی، بعضی از ساختمان‌ها تخریب شده‌اند و فروکش کرده‌اند. این مشکل به دلیل عدم مقاوم سازی ساختمان رخ می دهد که خسارات جبران ناپذیری به‌وجود می‌آورد.

در واقع هنگامی که یک سازه طراحی می‌گردد، مهندسان عمران و ساختمان سازی، با محاسبه و بررسی ساختمان، نقاط مختلفی را می‌یابند که در صورت هرگونه حوادث، بلایای طبیعی و تنش‌های کششی بر اثر فشارهایی که بر ساختمان به وجود می آید، دچار آسیب و خرابی می‌گردند. علت به وجود امدن این مشکل این است که ساختمان نمی‌تواند بیشتر از ظرفیت و گنجایش خود، فشار وارده را تحمل نماید در نتیجه فروکش می‌کند.

بدین منظور مهندسین ساختمان، در هنگام طراحی، برای مقاوم بودن بناها بکارگیری میلگردهای تقویتی را پیشنهاد می‌کنند. بکارگیری این میلگردها سبب می‌شود که از ایمن بودن ساختمان آسوده خاطر و مطمئن باشید.

میلگرد تقویتی در تیرچه

انواع میلگرد تقویتی

همانطور که گفته شد استفاده از میلگرد تقویتی به منظور پایدارسازی ساختمان انجام می‌شود که در زمان قرارگیری آن در تیرچه بلوک و فونداسیون، نحوه چیدمان و فاصله میلگرد بسیار اهمیت دارد و به فاکتورهایی مانند قطر میلگرد و ارتفاع موثر مقطع میلگرد تقویتی وابسته است.

در مواقعی که مقطع به تنهایی مقاومت کافی در مقابل فشار و نیروی وارده را نداشته باشد، از میلگردهای تقویتی استفاده می‌شود که به منظور استحکام بخشیدن به سازه‌ها با رعایت قوانین آیین نامه انجام می‌پذیرد.

بیشتر بخوانید: خرید میلگرد

میلگرهای تقویتی انواع مختلفی دارند که به شرح زیر است:

میلگرد تقویتی فونداسیون

از میلگرد تقویتی فونداسیون در قالب ریزی و بتن ریزی ساختمان‌ها استفاده می‌شود. زیرا تحمل فشار و بارهای استاتیکی و داینامیکی میلگردهای مورد استفاده در پی و فونداسیون بسیار مهم و ضروری می‌باشد.

در واقع به منظور بکارگیری و استفاده از آماتور در فونداسیون ساختمان باید از طریق خمکاری، دو سر آن‌ها را برای ورود به بخش مرکزی تیرچه، خمکاری نمایند. میلگرد تقویتی را در قسمت‌هایی مانند زیر ستون و هم در شبکه پایینی پی استفاده می‌کنند؛ این در حالی است که شبکه‌های فونداسیون را در بخش‌های بالایی قرار می‌دهند.

میلگرد تقویتی در تیرچه

ممکن است درباره تیرچه اطلاعات کاملی نداشته باشید و ندانید تیرچه به چه قسمتی از سازه گفته می‌شود. خوب است بدانید که تیرچه به بخشی از سازه می‎‌گویند که به میزان بیشتری در معرض فشار و بارهای کششی قرار دارد. در نتیجه به دلیل اهمیت این بخش از سازه، استفاده از میلگردهای تقویتی برای تحمل فشار و بارهای کششی امری ضروری است.

میلگرد تقویتی در دیوارهای برشی

از مقاطع در بخش‌های نزدیک به دیوارهای برشی نیز استفاده می‌شود، توصیه ما به شما این است که از مقاطع تقویتی برای بخش‌های نزدیک به دیوارهای برشی استفاده نکنید. چون این احتمال وجود دارد که در زمان بتن ریزی مشکلاتی رخ دهد. به شما پیشنهاد می‌کنیم به جای این که از مقاطع تقویتی استفاده کنید، تعداد میلگردهای سراسری را بیشتر کنید یا آماتورهای تقویتی با نمره بالا را به کار ببرید تا در زمان بتن ریزی هیچ مشکل و خسارتی به وجود نیاید.

نحوه محاسبه میلگرد تقویتی تیرچه

در مورد آرماتور گذاری به الزامات اصلی توجه داشته باشید. این الزامات شامل موارد زیر می‌باشد:

  1.  آرماتورها لازم است به طور جدا با توجه به نوع فولاد، قطر و وزن آن تعریف شوند؛ سپس بر اساس موارد زیر دسته‌بندی گردند.
    •  المان سازه مانند دال‌ها، دیوارها، فونداسیون‌ها، ستون‌ها و دیگر موارد.
    •  شکل ظاهری میلگرد، به عنوان نمونه میلگرد صاف، میلگرد خم یا قلابی؛ میلگرد منحنی و فاصله اندازها.
  2. لازم است که آرماتورهای شبکه‌ای به شکل جداگانه با توجه به نوع فولاد، نوع شبکه و مساحت آن تعریف و مشخص شوند و بر اساس موارد الف و ب که در بالا گفته شد، تقسیم‌بندی گردند.

میلگرد تقویتی

روش محاسبه و برآورد مقدار آرماتورها

برای محاسبه مقدار آرماتورها روش‌های مختلفی وجود دارد؛ در این مطلب به سه روش مختلف آن اشاره شده است:

روش اول برای محاسبه

برای محاسبه میلگرد تقویتی می‌توانید از روش ساده‌ای که بر اساس نوع سازه و حجم المان‌های بتن مسلح استوار است، استفاده کرد. برای درک بهتر این مطلب به مقادیر زیر توجه کنید:

  1.  انبارها و سازه‌هایی که از بارگذاری و نسبت‌های مشابه برخوردار هستند به عنوان مثال 1 تن آرماتور در هر 105 متر مکعب.
  2. مراکز تجاری، دفترهای مالی و اداری، اقامتگاه و هتل‌ها: به عنوان مثال 1 تن در هر 13/5 متر مکعب.
  3.  خانه‌های مسکونی، مدرسه‌ها به عنوان نمونه: 1 تن در هر 15/05 متر مکعب

این روش محاسبه دقت کمی دارد و به منظور کاهش تناژ تا مقدار نیازمندی‌های روش استاندارد اندازه گیری، به تجربه و مهارت بیشتری نیازمند است.

بیشتر بخوانید: قیمت آهن در بازار امروز

روش دوم برای محاسبه

در این روش از عواملی استفاده می‌شود که سطوح فولادی به دست آمده از محاسبات اولیه طراحی سازه را، به وزن آن‌ها تبدیل می‌کند، به عنوان نمونه کیلوگرم بر متر مربع یا کیلوگرم بر متر که برای المان بتنی مناسب هستند.

اگر وزن‌ها به قطر و شکل‌های اجرایی تقسیم شوند، این روش ارزیابی و محاسبه میلگرد تقویتی، ارزیابی دقیقی را ارائه می‌دهد. در واقع، از طریق پارامترها درجه‌ای از استانداردسازی برای هر دو صورت سازه‌ای و تهیه جزئیات آن در نظر گرفته می‌شود.

بهتر است بدانید که این روش، انعطاف پذیری بالایی دارد و در اجرا نیز از دقت خوبی برخوردار است. علت این موضوع این است که بر طبق الزامات آرماتورها که از محاسبات طراحی اولیه مشخص شده اند، حاصل می‌شود.

روش سوم برای محاسبه

در این روش مهندسین برای محاسبه میلگرد تقویتی، برای شرایط تیپ المان‌ها، نقشه‌هایی طراحی می‌کنند و سپس آن‌ها مورد را بررسی و ارزیابی قرار می‌دهند. این روش علاوه بر مناسب بودن از ویژگی‌های زیر برخوردار است:

  1. این طرح‌های اولیه سازه واقعی را نشان می‌دهند.
  2. این طرح‌های اولیه متشکل از جزئیات لازم و توزیع آرماتورهای اصلی و فرعی هستند.
  3. از طریق بازرسی می‌توانید امکان فولاد گذاری بیشتر را برای منفذها و دیگر نقاط مورد نیاز فراهم نمایید.

از این روش می‌توان برای کالیبره کردن یا بررسی عوامل گفته شده در روش دوم استفاده کرد. زیرا به شرح جزئیات بییشتری می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: انواع سایز لوله مسی

نتیجه گیری

تمامی میلگردها خصوصا میلگرد تقویتی مصالحی هستند پرکاربرد و ضروری که نقش مفید و موثری در مقاوم‌سازی ساختمان بر عهده دارند؛ ضمن این که این میلگردها نقش مهمی نیز در هزینه‌ تمام شده‌ ساختمان ایفا می کنند. توجه داشته باشید که استانداردهای تولید میلگرد در کشورهای مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. زیرا هر استانداردی دارای طبقه‌بندی‌های مربوط به خود می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.